Ingredients
-
3 grote zoete aardappel
-
2 etlp melk
-
50 gram + extra boter
-
350 gram magere rundergehakt
-
1 rode ui
-
300 gram wortels
-
150 gram doperwten (diepvries)
-
150 gram mais (uit blik)
-
1 tlp piment
-
1 1/2 tlp chilipoeder
-
1 etlp Worcestershiresaus
-
1 tlp tabasco
-
zout en peper
Directions
Midden in een verhuizing recepten uit proberen blijkt geen strak plan te zijn. Ik heb namelijk al wat van mijn kruiden verhuist of in gepakt zodat mijn keukenkastjes er minder vol uit zien als we bezichtigingen hebben. Maar ja ik wou een Sheppard’s Pie maken en eenmaal thuis bleek dat ik bijna geen een van de kruiden in huis had. Wat betekende met de ingrediënten die ik wel had (wat mogelijk sommige wenkbrauwen doet omhoog gaan) improviseren en een ander recept maken. Zo werd mijn Sheppard’s Pie, een Zoete Aardappel Gehakt Schotel.
De onderste laag is een heerlijk gehakt mengsel vol met groenten en een wat pittige smaak. Daarboven een in de oven gebakken zoete aardappel laag die perfect de balans maakt met de pit in het gehakt. De combinatie pittig en zoet zoek ik graag op in gerechten (Te denken aan mijn Caribische Garnalen Quinoa). Als je het juist weet te combineren ontstaat er een heerlijke balans van smaken. Dat heb ik ook hier met mijn improvisatie gedaan.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 graden |
2
Done
|
Schil de zoete aardappel en hak deze in stukjes. Doe de aardappels in een klein pannetje met water en breng het water aan de kook. Laat de aardappels vervolgens nog 15-20 min staan tot ze zo zacht als boter zijn als je met een vork erin prikt. Giet de aardappels af. Doe de aardappels terug in de pan en voeg de boter en melk toe. Pureer dit tot een romig geheel. |
3
Done
|
Maak de wortels schoon en snij deze in plakjes. Kook de wortels in een pannetje met water voor ongeveer 10 min. Giet ze vervolgens af. |
4
Done
|
Zet een koekenpan op het fornuis met 1 etlp boter of olie. Rul het gehakt in de pan. Snipper de ui en voeg deze toe aan het gehakt. Bak deze 4-5 min mee. |
5
Done
|
Laat het mais in blik uitlekken. Voeg de wortels, doperwten en mais toe aan het gehakt en bak deze 5 min mee. Voeg de piment, chili poeder, Worcestershire Sauce en Tabasco toe en roer dit er goed door heen. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper. |
6
Done
|
Schep het gehakt mengsel, met zo min mogelijk vocht over in de oven schaal. Verdeel de zoete aardappel puree over het gehaktmengsel. Zet de Zoete Aardappel Gehakt Schotel in de oven voor 15-20 min tot de aardappels een bruinige kleur krijgen, dan is het gerecht klaar! |