Ingredients
-
2 courgette
-
2 tenen knoflook
-
10 gram bieslook
-
8 eieren
-
50 gram parmezaanse kaas
-
olijfolie
-
zout en peper
Directions
Voor onze house warming had ik het plan allemaal hapjes te maken, dat ging door alle chaos echter niet helemaal zoals geplant. Het enige hapje wat ik uiteindelijk op tafel heb weten te zetten waren mini courgette frittatas, die ik ‘s middags al had gemaakt voor alle zekerheid. De house warming was een succes, het was ontzettend druk en we zijn lekker verwend met vele flessen wijn voor onze toekomstige wijnpaal.
Aan gezelligheid en mensen lag het niet, aan mijn planning om hapjes klaar te hebben en op tafel te zetten wel. Ik voelde me best een slechte hostess, maar desondanks heeft iedereen het volgens mij wel goed naar hun zin gehad. Ze verhongerde trouwens echt niet want we hadden wel gewoon chips, nootjes, pittige knacks en dus mijn mini courgette frittatas.
Toen ik de frittatas op tafel zetten keken mijn neef en broertje (24) er nog al dubieus naar.
Neef & Broer: Wat is dat?
Ik: Frittata
Neef & Broer: Wat is het?
Ik: Een frittata, ofwel ei en courgette.
Neef & Broer: Ooohhh, ik ben niet zo dol op courgette.
Even later, omdat het een klein hapje is, waagden ze toch de gok en vonden ze het wel eens waar lekker! (Ja duuh denk ik dan stiekem heel arrogant hahah).
Het recept van courgette frittatas heb ik al enige jaren en wel eens voor een tapas avond gemaakt. Normaal maak ik een grote frittata en maak ik die dan in een koekenpan. Dit maal ging ik dus voor mini’s die ik in een cupcake blik in de oven maakten. Even gokken dus hoe dat zou gaan, maar gelukkig was alles goed gekomen. Ik had ze ‘s middags gemaakt en ‘s avonds alleen nog even 5-10 minuten in de oven (180 C) wat opgewarmd. Koud zijn ze daarin tegen ook heel lekker. Al met al ze waren allemaal op en ik kreeg complimenten!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 180 C |
2
Done
|
Spoel de courgette af en schil ze. Snij de courgette in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij ze vervolgens in kleine blokjes. Doe de blokjes in een grote kom met wat zout en peper en de geperste knoflook tenen. Meng dit goed door elkaar. |
3
Done
|
Zet een kleine koekenpan op het fornuis en verhit hier 2 etlp olijfolie. Voeg de courgette toe en bak deze 2-3 minuten op een hoog vuur zodat de courgette wat zachter wordt. Blijf wel geregeld roeren in de pan. Haal de pan vervolgens van het vuur. |
4
Done
|
Spoel de bieslook onder tussen en snij of knip ze wat kleiner. In een kom klop de eieren los. Voeg de bieslook, Parmezaan en wat zout toe en roer dit goed door. Voeg de courgette toe en roer het nogmaals goed door. |
5
Done
|
Vul het cupcake blik per cupje bijna tot de rand met het eimengsel. Zet het cupcake blik in de voorverwarmde oven voor 10-15 minuten. De frittatas zijn klaar als het ei goed gekookt is (niet rauw dus) wat per oven kan verschillen in duur. De frittatas zullen omhoog gaan, maar als je ze uit de oven haalt weer in zakken dit is helemaal niet erg. |
6
Done
|
Haal een mes langs de randen van de frittatas en schep ze uit het blik. Serveer direct of bewaar in de koelkast voor een later tijdstip. Doe je ze in de koelkast laat ze dan wel wat afkoelen voor je ze in de koelkast doet. |