Ingredients
-
1 liter groenten bouillon
-
2 etlp kokosolie
-
2 tenen knoflook
-
2 cm gember
-
1 Spaanse peper
-
1 tlp cayenne poeder
-
1 etlp kerriepoeder
-
1 aubergine
-
2 tomaten
-
240 gram kikkererwten (uitgelekt)
-
1 etlp soy sauce
-
2 tlp honing
-
250 ml kokosmelk
-
1 limoen
-
paar takjes koriander
-
zout en peper
Directions
Het is nog zomer, al is het weer in Nederland onvoorspelbaar, maar toch had ik zin om een soepje te maken en omdat het zomer is dacht ik aan wat zomerse kokos smaken voor mijn soep. Ik kom dan al snel op een curry kokos soep en bedacht het dit maal te maken met aubergine: een curry aubergine kokossoep. De soep heeft misschien wel een lijst van ingrediënten waarbij je denkt ‘wil ik daar aan beginnen?’ Ja dat wil je want desondanks die ingrediënten lijst is het heel makkelijke en vrij snelle soep te maken. In 10-15 minuten heb je alles op staan na 30 minuten pruttelen heb je een heerlijke soep om van te genieten!
Wat maakt deze soep zo lekker?
Hij is pittig, maar niet overheersend net dat beetje dat je pit proeft. (Hou je niet van pit kun je ook kiezen de helft van de Spaanse peper toe te voegen of helemaal niet, de kruiden hebben immers ook wat pit). Hij heeft een heerlijke zachte kokossmaak zonder te overheersen en hij heeft wat noottigs. Marcel wou er dan ook rempèjek bij eten (een Indonesische pindakoek) maar deze zwangere miep is dol op rempèjek en had alles al opgegeten. Maar volgende keer halen we een extra zak voor bij deze lekkere soep!
Steps
1
Done
|
Maak de groentebouillon. (vers of aan de hand van een bouillon blokje.) |
2
Done
|
Zet een grote soeppan op het fornuis en warm hierin de kokosolie. |
3
Done
|
Hak de knoflook en gember klein. Haal de zaadjes uit de Spaanse peper en snij deze in reepjes. (Niet zo van pittig eten kies dan maar om de helft te gebruiken of zelfs een kwart.) |
4
Done
|
Voeg de knoflook, gember, Spaanse peper, cayenne poeder en kerriepoeder toe aan de soeppan. Zet het vuur op medium en blijf in de pan roeren tot alles gaat geuren zo'n 4 minuten. |
5
Done
|
Schil de aubergine, snij de aubergine in blokjes en kruid ze wat met zout. Spoel de tomaten af en snij ze in blokjes. Giet de kikkererwten uit het blik en spoel ze af met koud water in een zeef. Voeg de aubergine, tomaten, kikkererwten, soy sauce en honing toe aan de soeppan. Laat dit zo'n 4 minuten staan tot het gaat geuren. Blijf in de pan roeren. Kruid met wat zout en peper. |
6
Done
|
Voeg 750 ml bouillon en de kokosmelk toe aan de groenten en breng dit aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep 30 minuten pruttelen. Roer regelmatig in de pan. Indien nodig kun je wat extra bouillon toevoegen. |
7
Done
|
Haal de pan van het fornuis. Voeg de limoen rasp en wat blaadjes koriander toe en pureer de soep. Gebruik hiervoor een staafmixer voor of doe het in de blender. |
8
Done
|
Breng de soep op smaak met wat sap van een halve limoen en wat zout en peper. Vindt je je soep toch nog te dik kun je hier nog wat extra bouillon toevoegen. |